Още ченгета, доносници и кариеристи

Разкриха журналисти, били сътрудници на ДС
08 октомври 2008 / News.dir.bg
Петима от членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) са били сътрудници на бившата Държавна сигурност или разузнавателните служби на Българската народна армия.
Това съобщиха от Комисията за разкриване на документите и за обявяване за принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, предаде БТА. Информацията беше публикувана на интернет страницата на Комисията.
От СЕМ са били проверени общо 56 души. Сътрудниците на ДС са Борислав Шабански, Веселин Стойков, Людмил Стойков, Милен Вълков и Михаил Бързанов.
“Нямам какво да коментирам, след като моята страна е решила да постъпи по този начин, с такъв закон. Преди 1989 година и години след това, съм работил за външната сигурност на България. За мен това е било и въпрос на престиж. Винаги съм спазвал законите на страната, в която живея, не съм подписвал документи с невярно съдържание, или такива накърняващи правата на отделни личности”, коментира пред Фокус Милен Вълков, председател на Съюза на българските журналисти (СБЖ) и член на СЕМ.
Установена е принадлежност към бившата ДС и на 20 журналисти, заемали ръководни постове в БТА, където се проверени общо 71 души. В списъка са Андрей Кожухаров, Атанас Матев, Борислав Костурков, Боян Трайков, Венелин Миков, Веселин Василев, Георги Белчев, Георги Груев, Евгени Дончев, Иво Инджев, Красимир Друмев, Лидия Василева, Любомир Йорданов, Методи Кръстев, Ненчо Хранов, Павел Пашев, Румен Михайлов, Христо Петров и Цанка Стойчева.
Комисията е извърши проверка на следните лица – председателят, заместник-председателите, генералните директори, членовете на управителен съвет, членовете на контролен орган, членовете, ръководителите на редакции (дирекции), ръководителите на отдели и ръководителите на сектори в СЕМ, БНТ, БНР и БТА.
10% от журналистите, проверявани от Комисията за разкриване на досиетата, са били сътрудници на ДС, съобщи членът на Комисията Екатерина Бончева, цитирана от БГНЕС.
В решението на комисията се казва още, че е установена принадлежност към ДС и разузнавателните служби на още 4 лица, данните за които обаче не подлежат па публикуване.

Източник: http://dnes.dir.bg/2008/10/08/news3453219.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s