Узаконена корупция – здравните инспектори

Всяка държава е такава, каквито са и нейните закони. Защо ли се учудваме, че корупция има навсякъде, явна, скрита, нагла, повсеместна и съсипваща? Свикнахме с палатите на митничарите, прокурорите и съдиите. Виждаме ежедневно хора, които са предимно на държавна служба или имат близки, работещи там, да харчат видимо повече пари, отколкото получават. Видяхме и как Максим – любимият ми убиец по непредпазливост – отърва затвора. За служителите на КАТ не ми се говори.
Лекари, полицаи, митничари, прокурори, съдии, общински служители, Вальо Топлото. Корупция в Държавните агенции, в училища и детски градини. С две думи – навсякъде, освен в Народното събрание.
Не е смешно. Там корупцията направо си я узаконяват. Как? Еми с неграмотно писани закони, наредби и прочее. Отдавна си мисля за следната недомислица и искам да я споделя.

На 8 декември 2004 г. с Постановление № 329 се приема Наредба за условията и реда, при които се допуска по изключение тютюнопушене в обособени зони на закритите обществени места и на закритите работни помещения.

Потърпевшите сме ние. Далавераджиите са в ХЕИ, които следят за спазване на наредбата. Ето един крещящ пример за приемането на нещо, което не се спазва от никого. И то години наред. Ето пак едно мъртвородено постановление, което дава възможност на тлъстите лелки в ХЕИ да тормозят търговците. Които от своя страна са свикнали, че в държавата ни няма начин да работят законно, спазвайки разпоредбите. И са доволни “да се разберат” с проверяващите. Които три години не виждат как навсякъде хората се подиграват с това безумие на Министерски съвет. Тази наредба не се спазва. Защото ако някой тръгне да я спазва, беззъбите чиновници от ХЕИ-то ще се разберат с конкурентите му. И въпросното заведение, което е инвестирало един куп пари за изграждане на “обособена” среда ще загуби клиентите си. Знайно е, че българинът е пушач. Аз също, и имам доста наблюдения относно заведенията, в които се пуши.

Ккаво се оказва? Имаме една явно недомислена наредба. И контролни органи, които не я прилагат. На нас ни остава само да се “разберем” с инспекторките от ХЕИ. Които са много разбрани и винаги ни влизат в положението. С ехидната усмивка, казваща: “Знаете, че не съм я писала аз тази наредба”. И така можем да си караме вечно. До следващата недомислена наредба, и до нейното неприлагане.
Тук – тъпа наредба – можете да видите самата наредба, а аз с прости думи ще разкажа кое от нея не се спазва.

“Чл. 4. (1) Тютюнопушене в закритите обществени места по чл. 3 се допуска, при условие че се извършва в обособени зони.”

“Обособена зона по смисъла на ал. 1 е:
1. специално предназначено затворено помещение, което има осигурена механична вентилация и трайна маркировка на вратата “Място за пушене”; ”
Чл. 5. (1) Помещенията по чл. 4, ал. 2, т. 1 трябва да отговарят на следните условия:
1. да имат механична вентилация, която осигурява десеткратен въздухообмен на час чрез засмукване и която работи през цялото работно време на обекта, като по изключение при техническа невъзможност за изграждане на механична вентилация се използва естествена вентилация;

Та така…иска се отделна врата, към обосебено помещение. Помислете в колко заведения сте влизали, и в колко от тях е имало нещо подобно. Да, но освен вас, там са влизали и инспекторките от ХЕИ.

Корупция? Боже, опази. Няма. Има кадърни хора, които ни управляват.

Advertisements

One response to “Узаконена корупция – здравните инспектори

  1. Не пуша и бих искал другите да се съобразяват с това. И докога пушачите ще се държите като “идиоти”. То и да има нещо обособено вие не ебавате. Че на някой може да не е приятно – какво ви пука. Трябва някой да ви наказва ли, за да започнете зачитате правото на другите да дишат.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s