Как медиите превърнаха непредумишлен убиец в герой

Под заглавие “Не се страхуваме да го кажем” news.bg отново търсят евтината сензация покрай случая с пичндето, което уби човек и осакати друг. Толкова ли е на зле борсата, че търсите медийно внимание, или просто чуството ви за справедливост е съвсем закърняло? Наистина ли използвате мъката на Мануела и нейното семейство, за да трупате популярност? Или просто проверявате търпимостта на обществото?

В Уникредит Булбанк са открити сметки, чрез които Фондация “Развитие 21” започва набиране на средства за Максим, чрез които световният шампион да помогне на Мануела и на семейството на Петър.

Майко мила! Не беше ли по-просто да направите дарителска сметка на името на потърпевшите?

Увереност, че сме на прав път ни дават думите на световния шампион, разбрал веднага след прочитане на присъдата за инициативата –
„Чудесна инициатива. Не съм запознат с детайлите и не мога да коментирам, но одобрявам идеята”.

Как няма да я одобри точно той – нали се измъкна като пръдня из гащи? Даже ако четем внимателно някои медии, трябва да се чустваме виновни, че един безотговорен човек е седнал пил зад волана и е причинил трагедия за две семейства?

Не бяхме разбрани от част от вас, понесохме немалко хули, обиди и заклеймявания.

Мисля, че ви е малко. Какаво очаквате да бъде разбрано? Че подкрепяте отсъствието на правосъдие? Че защитавате нечия безнаказаност? Да разберем, че след като си известен всичко ти е простено? Да разберем търсенето на популизъм?

Можем да помогнем това с Мануела да не се случи – до отидем отвъд егоизма, отвъд сляпата мъст на “Разпни го”, отвъд озлоблението и прастарото “око за око…”.

Силни думи за финал. Не искам един убиец да бъде разпънат. Исках някаква минимална присъда за него, дори и минимална. Която да ни покаже, че законът е равен за всички. Да се даде пример и да се покаже на младите, че за трябва да са отговорни за действията си. И вие като медийна група също да бъдете отговорни…ако знаете това какво е.

Дайте да променим законите сега – всеки шампион да може да си кара къркан и да гази наред?

Още две мои мнения:Максим (не)предумишлен убиец и Максим осъден за непредумишлено убийство условно
Радвам се на мнения като: Делян Делчев
и ме е срам от това нещо: Пари за Максим

Advertisements

2 responses to “Как медиите превърнаха непредумишлен убиец в герой

  1. И като си говорим за идиоти, да спомена, че термин непредумишлено убийство няма – използват го само медиите идиоти и лаиците.
    Два вида са престъпленията според вината – непредпазливи и умишлени. В случая с Максим престъплението е по небрежност – тоест той не е съзнавал, че ще настъпи резултата, но е трябвало. Ако беше осъзнавал резултата, но ако е смятал, че ще го предотврати е – самонадеяност. Когато пък е целил или се е съгласявал с резултата е умишлено. Когато е имало подготовка и планиране на престъплението, едва тогава имаме предумишлено убийство.

    Ако мога да се изразя с поредната си тъпа метафора, това е все едно да кажеш на пилешкото месо – нетелешко месо.

    Иначе поздравления за сайта.

  2. В случая с Максим никакво убийство няма, нито умишлено, нито неумишлено, нито по непредпазливост. Има транспортно престъпление – по чл.343,ал.3,б.“б” във вр. с ал.4, ал.1, чл.342,ал.1 НК, чл.373,ал.2 НПК във вр. с чл.55,ал.1,т.1 НК – т.е. транспортно престъпление, с приложено съкратено съдебно следствие.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s