Изоставените деца на България

Тези в Народното събрание и тези в Министерски съвет доведоха да това безумие от хуманна гледна точка. Докато се чудеха какви премии, добавки и увеличения на заплатите да си гласуват, децата мизерстваха и живееха при унизителни, нечовешки условия. Трябваше журналист от чужбин да ги подсети какво става…и да ги извади от унеса на статистиките, според които от година на година сме по-добре и по-добре. Но трудно можеш да накараш някого, свикнал с приеми и коктейли да мисли за друго, освен за собствения си интерес. Явно от грижата за изоставените деца файда няма. Или няма какво да се краде. Значи – малък шанс политик да се заинтересува…
Положението с т.наречените Домове за медико-социални грижи е трагично. Не е само Могилино. Децата растат в отвратителни условия, недохранени и зле облечени. За умственото им развитие грижите са почти символични. Но за сметка на това има цяла глутница държавни служители, агенции и какво ли още не, получаващи не малко пари да се грижат за децата, лишени от родителски грижи.
Пиша това бесен, понеже си спомням собствените преживявания, свързани с осиновяване. Едно от децата, което осинових, на четири годишна възраст не разбираше понятието “мое”, думата “искам” му беше непозната, а “топло” и “студено” бяха абстрактни понятия. По време на престоя си в “институцията” беше излизал веднъж от детския дом. Партията и правителството не го бяха научили да дъвче – месото беше нещо непознато за него. Мога да разправям още много, но пред очите ми са все едни разплути лелки и чичковци, тънещи в благополучие, седящи зад големите бюра на столове тип “депутат” или “президент”, безразлични за всичко, от което не може да се изкарат пари.
Сещам се за Българската Коледа – прекрасна инициатива, подкрепена от Президента. Но това ли е начинът да се реши проблема? Определено – не. Г-н Президентът има достатъчно авторитет и власт – стига да иска – да тропне с крак, да спретне едни Боянски ливади и да каже – това, което правим с изоставените деца на България, е престъпление. Намерете начин да го оправите. Да, ама не…Онези 200 хрантутника са недосегаеми. Някои са и несменяеми. Стадото отива да гласува, те се подхилкват. Няма кой да си мръдне пръста, а ние търпим.
Защо трябваше журналистка от Англия да ни отваря очите? Облечените с власт и привилегии не знаеха ли какво се случва в страната? Нали те гласуват издръжката за тези домове? Защо селските тарикати се опитаха и да омаловажат проблема – видите ли, това било изолиран случай, не сте разбрали правилно…Стигна се и до куриоза за мен – нашенски Евродепутатчета да внасят декларация относно положението на изоставените деца в Европа??? Не да запознаят света с мизерията и безобразието сътворено от тях самите, ами са се загрижили за положението в европейски мащаб…
Да е жива и здрава Кейт Блюет и BBC, които удариха камбаната. Глухи, оядени и самодоволни я чуха. Да са живи и здрави белгиските депутати, които не можаха да повярват на очите си. Дано западни журналисти и белгиски пратеници да минават по-често покрай нас, и да подсещат властимащите какви са им задълженията.
Някой ще каже “няма пари”. Не е така – пари има. Има и мърльовци по високите етажи на властта, на които задължението им е да ги осигурят. Ако не могат – да си ходят.

Давам няколко връзки, които може да са Ви интересни:
Могилино в Wikipedia: Изоставените деца на България
Филмът на BBC: Bulgaria’s Abandoned Children
и една интересна петиция: We the undersigned petition the Prime Minister to speak to the european union or anyone with power to press about Bulgaria’s Abandoned Children

Advertisements

4 responses to “Изоставените деца на България

  1. Хубаво си го казал.

  2. Pingback: Няма ли кой да ни отърве от Масларова? « За идиотите сред нас

  3. Pingback: Закриват социални домове « Да ги забравим

  4. Pingback: Забравените деца « Да ги забравим

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s